Brood bakken

Brood maken in eigen keuken!

Zelf brood bakken geeft altijd voldoening. Je weet precies wat erin zit en je kunt het recept naar eigen wens aanpassen. Bovendien is er iets aan de geur van versgebakken brood waardoor een huis net als thuis voelt.

Als je nog nooit brood hebt gebakken, maak je geen zorgen – het is eigenlijk vrij eenvoudig. In dit artikel leren we je hoe je zelf een basisbrood kunt maken. We zullen ook enkele tips en trucs delen om elke keer de perfecte resultaten te krijgen.

Ingrediënten en benodigdheden:

  • 3 kopjes tarwebloem
  • 1-1 / 2 theelepels zout
  • 2 theelepels instantgist (ook wel snelrijzende gist genoemd)
  • Ongeveer 1-1/4 kopjes water, op kamertemperatuur
  • Extra ingrediënten, indien gewenst (zie hieronder voor ideeën)
  • Kookspray met antiaanbaklaag

 

  • Optioneel: een vel bakpapier om de bakvorm te bekleden (voor eenvoudig opruimen)
  • Optioneel: één koelrek, om het brood na het bakken af ​​te koelen

 

Je werkplek voorbereiden:

Neem voordat je begint met brood maken even de tijd om alles klaar te zetten. Verzamel de volgende items en plaats ze in de buurt: maatlepels en kopjes, een scherp mes, de kom van je mixer/keukenrobot (of grote mengkom) en je ovenwanten.

 

Combineren en mixen:

Giet de bloem in de mengkom. Voeg het zout en de gist toe en roer om te combineren.

Voeg water toe:

Giet water in de kom. Gebruik vervolgens het deeghaak hulpstuk van je mixer/keukenrobot (of een houten lepel of grote spatel) om te mengen. Kneden:

Zet de mixer aan (op lage snelheid) en blijf roeren tot het mengsel een bal vormt. Als u geen standmixer gebruikt, kneed het mengsel dan ongeveer 5 minuten met de hand, of tot het deeg glad en elastisch is.

Smeer een tweede grote kom in met kookspray met antiaanbaklaag. Breng het deeg over naar de voorbereide kom en draai het dan een keer om zodat beide kanten met olie bedekt zijn. Bedek de kom losjes met plasticfolie; plaats het vervolgens op een warme, tochtvrije plaats (zoals uw keuken of oven) en laat het rijzen tot het in omvang verdubbeld is, ongeveer 1 uur.

Bakken

Verwijder de plasticfolie van de pan en bestrijk het oppervlak van het deeg licht met water. Snijd vervolgens drie diagonale spleten in de bovenkant van elk brood, met een scherp mes of scheermesje.

Plaats de pan op het middelste rek van uw oven en bak 30 minuten op 220 graden of tot ze goudbruin zijn (een direct afleesbare thermometer die in het midden wordt gestoken, moet ongeveer 80 graden zijn). Haal het brood voorzichtig uit de pan en leg het op een koelrek. Koel ongeveer 20 minuten voordat je het aansnijdt en serveert.